Sam werkt voor Stichting Leergeld Zuid-Holland Midden. Ze heeft Stichting Kinderfeest ruim 2 jaar geleden in contact gebracht met Stichting Leergeld nadat haar kinderen een feestje door Stichting Kinderfeest georganiseerd kregen.

Persoonlijke situatie

‘Ik heb twee pubers, een van 17 en een die in groep 8 zit. Ik merk nu met de jongste dat ik eigenlijk weer in het traject zit van constant ‘nee’ moeten zeggen. Dat is heel moeilijk voor die leeftijd om te begrijpen.’ Vertelt Sam.

‘Soms moet je bezuinigen en dan is het zoals het is. Maar dat maakt wel dat een kinderfeestje, wat Stichting Kinderfeest regelt, heel waardevol is. Dat komt op dat moment zo goed uit. Dat kan je als je in de bijstand zit, gewoon niet uitgeven.’

‘Ik heb zelf drie jaar in de schuldhulp verlening moeten zitten om het in de toekomst, voor mij en mijn kinderen, wat beter te kunnen hebben. Dat wil niet zeggen dat we het nu goed hebben maar we hebben geen geldzorgen in de zin dat je schulden hebt.’ Vertelt Sam. ‘Ik ben nu gelukkig vier jaar schuldvrij.’

Toch vindt ze het nog wel heel belangrijk om maatschappelijk werk te doen, juist met haar ervaring ‘Schuldvrij zijn is natuurlijk mooi, ook voor de kinderen maar dat neemt natuurlijk niet weg dat andere gezinnen ook financiële problemen hebben en ook rekeningen hebben die ze niet kunnen betalen. Buiten dat is in de bijstand zitten ook geen vetpot. Wij leefde toen van €50- €60 in de week met drie. Dat was echt overleven en waren drie stressvolle jaren.’

Stichting Kinderfeest

In deze periode heeft Sam zelf ook moeite gehad met het organiseren van kinderfeestjes voor haar kinderen, ‘Ik heb mailtjes teruggevonden dat ik echt smeek naar de schuldhulpverlening om alsjeblieft die €70 op een vrijdag over te maken, omdat mijn oudste dan in het weekend jarig was. Zo hebben meerdere gezinnen hier last van. Ik wil ook niet meer in de schulden komen. Je kan het geld wel opmaken aan andere dingen maar dat betekent gewoon dat je je levensbehoeftes, zoals boodschappen, niet meer kan betalen.’

Jaren geleden heeft Sam voor het eerst een kinderfeestje voor haar oudste kind georganiseerd gekregen door Stichting Kinderfeest, ‘Het ontzorgt, het geeft je toch weer de ruimte.’ Deelt Sam haar ervaring. ‘Met de verjaardag van mijn eigen kinderen was ik al meer dan een half jaar van tevoren bezig met kleine dingetjes kopen, zodat we in ieder geval iets met de verjaardag hebben. Als je twee maanden van tevoren hoort dat je uitgekozen bent om een feestje te krijgen, dan is dat fantastisch. Je wil je kind wel een cadeautje geven en iets van een taartje bakken. Maar dat neem niet weg dat het heel waardevol is als je kinderen ook klasgenootjes kunnen uitnodigen en je echt samen je kinderfeestje kan vieren.’

Stichting Leergeld

Sam werkt als vrijwilliger voor Stichting Leergeld Zuid-Holland midden, ‘Ik doe de aanvragen voor Stichting Leergeld. Vanuit mijn positie, als iemand die in armoede leeft, weet ik als geen ander hoe moeilijk andere gezinnen het ook hebben. Naast het verwerken van aanvragen bied ik ook een luisterend oor en geef ik Stichting Leergeld feedback als ze ergens tegenaan lopen. Ik heb een jaar of 7/8 geleden, kennisgemaakt met Stichting Kinderfeest. Zij hebben toen een feestje voor mijn oudste geregeld. Vanuit daar hebben wij eigenlijk altijd contact gehouden. Het motto bij Stichting Leergeld is ‘elk kind doet mee’. Ik vind echt dat een kinderfeestje daarbij hoort, zo heb ik de twee stichtingen bij elkaar gebracht.’

‘We halen een aantal kinderen uit ons systeem die nog geen kinderfeestje hebben gehad.’ Vertelt Sam over de samenwerking tussen Stichting Leergeld Zuid-Holland midden en Stichting Kinderfeest. ‘Ik vind het heel waardevol dat we dit mogen doen. Helaas mogen we dit alleen nog maar doen voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Wij werken met Stichting Leergeld Zuid-Holland midden in 13 gemeenten. In elke gemeente leven mensen zoals ik nu leef en soms nog veel erger.’ Daarom vindt Sam dan ook dat er in meerdere gemeenten een samenwerking met Stichting Kinderfeest zou moeten komen.

Interviewer en schrijfster artikel: Froukje Idema